sunnuntaina, joulukuuta 14, 2008

Jansmakko 1998

Raraku-säätiön tieteistutkimuksia.

(Jansmakkokuningatar Marja Rankkalan laajan hovin innoittamana laatinut RRR eli ruhtinas Ranu Raraku vuonna 1998)

Katkelmia aiheesta: "Kuka milläkin silmällä näkee tai tihrustaa" eli kahden olennon, jansmakon (rahv.om. sammakon) ja ihmisen näköelinten ylimalkavertailua.

Yleistä
-ihminen: vain kaksi jalkaa omaava, degeneroitunut elikko. Pieneen, naamaltaan litistyneeseen päähän keskittyneinä hyvin rajoittuneet aistimet: surkastuneet kovvat, haistamaton nenä, lyhyt kieli ja tihruviiruiset silmät. Laji hävinnee lähitulevuudessa sukupuuttoon.
-jansmakko: runsaslajistoinen, nelijalkainen, isopäinen, viisas, monista asioista nauttiva philosophi, maailmankaikkeuden tutkija. Pystyy elämään vedessä, maalla ja pitkillä loikillaan myös ilmassa. Suuressa päässä suuri suu, jossa maistava, tunteva, pyydystävä kieli. Päässä myös isot, liikkuvaiset, liikuttavat silmät. Niiden rohkeasti kupera linssistö muotoutunut ottamaan vastaan näkyjä kaarevalta taivaankannelta ja etisistä tähdistöistä. Jäänee runsaslajistoisena planeettain eliittiolennoksi. Kaikki lajit tunnustavat johtajakseen Yhden ja Ainoan Jansmakkokuningattaren.
Ihminen, tihrusilmä, puhuu halveksivasti "sammakkoperspektiivistä", koska ei itse pysty katseellaan avaruutta tajuamaan (Kuten Jansmakkokuningatar on viisaasti huomauttanut). Pelkkää kateuttaan ihminen myös "mulkosilmäiseksi" jansmakkoa nimitteleiksee.
Silmäin eroista tarkemmin:
-ihmissilmäpari on syvällä luisessa otsassa ja tuijottelee horisontaalisesti eteenpäin. Näkösektori on hyvin kapoinen. Aika ajoin ihminen yrittää katsahtaa ylöspäin, mutta jäykkä niska estää sen. Vanhemmiten silmät jaksavat tuijottaa vain alaviistoon, joten köyhiksi elämänaikaiset näköhavainnot jäävät. Jansmakon silmiä matkivilla lisäsilmilläkään, silmälaseilla, eivät näkökuvat ihmiselle selkene- valitettavasti.
-jansmakkosilmät ovat ihanteellisen biologisesti kuperoidut, suuret, ison pään ulkopinnalla olevat, aina ylös avaruuksiin suunnatut puolipallot. Lähi- ja ulkoavaruutta, sekä siellä vaeltajia jansmakot kaiket vapaa-aikansa tutkiskelevat. Kaukaisten tähtien sijainti, koko maailmankaikkeuden synty, elo ja katoaminen kaikkine salaisuuksineen paljastuu jansmakkosilmille jo hyvin varhain. Hartaina, viisaina ja levollisina voivatkin jansmakot sitten elää rikkaan elämänsä mistään isommin hämmästymättä.
1998 copyright RRR

Tunnisteet: , , ,